čtvrtek 6. března 2014

Pouzdro na mobilní telefon s páskem






Před několika lety jsem si šila zvířátkový obal na mobil s páskem. Darovala jsem ho synovci a ten ho daroval spolužačce ve škole :-)

Byl šitý podobně, jako toto pouzdro bez pásku  TU. Připomnělo mi to, že jsem kdysi chtěla udělat návod na takové pouzdro s páskem.

Často se mě ptáte, jak by se dalo pouzdro na mobil s páskem ušít.  Těžko se to vysvětluje, návod bude názornější.


Připravte si pevnější výztuhu a dva kousky vybraných látek. 

Změřte si délku a šířku telefonu.
Pak si z pevnější výztuhy (dala jsem ronar) připravte dlouhý obdelník:
- délka = 2x(délka mobilu+2cm)
- šířka = šířka mobilu+2cm

Mobil by se měl dát do té výztuhy pohodlně zabalit a neměl by koukat ven.
Látka vnitřku i vnějšku by měla být o něco větší než vystřižená výztuha.

Na látce vnitřku si vyznačte střed.
Asi 4 cm od linky středu látku uřízněte.
Připravte si pásek a ustřihněte ho v délce výztuhy.

Pásek budeme potřebovat všít mezi ty dva kousky podšívky.
fff
Sešijeme a rozžehlíme zase nahoru.
Obrátíme do rubu.
Na výztuze si také udělejte linku, kde je střed. Pak v ní  vyřízněte asi 3-4 cm pod touto linkou okénko, kterým pohodlně projde váš pásek. Výztuhu pak nažehlete na rub podšívky s našitým páskem. Fixou jsem vyznačila  tu linii středu, co byla na podšívce a měla by na ni ležet linie středu výztuhy. Pásek je tu všitý nad linkou, okénko je pod linkou.


Obrátíme na líc. Na podšívku, nad místo, kde je pod ni to okénko, položte kousek látky, větší než to okénko.  Dala jsem schválně odlišnou barvu, ať vidíte, kde se pak látka schová. Zase otočte.



Z rubové strany obšijeme okénko těsně kolem výztuhy, do výztuhy nezajíždějte. 

Z líce uvidíte obšité okénko. To prostřihněte podle nákresu. 

A celý kousek látky protlačte okénkem na druhou stranu, vyžehlete a v kraji obšijte. Toto okénko nebude nikde vidět, tak se s tím nemusíte nijak trápit. Možná by i stačilo jen okénko vystříhnout a obšít.




Teď položte hlavní látku lícem nahoru, na ni podšívku lícem dolu. Pásek jsem protáhla okénkem k nám . Celé to teď kolem dokola obšijte,  těsně kolem výztuhy. Neobšívejte tu krátkou stranu, kde jde pásek.

hh
A pak to kolem dokola, třeba 1cm od výztuhy a nového obšití obstřihněte.

Tady je vidět, jak jde steh kolem výztuhy a strana, kde jde pásek ven není prošitá. 


Právě tou neprošitou stranou to celé obrátíte a vyžehlíte. 

Látku v místě otvoru podhrnete

 a v kraji to přišijete. Ale tak, aby zůstal volný pásek. Můžete prošít i  krátkou stranu na druhém konci. 


Pouzdro složte s telefonem uvnitř a vyměřte kam přijde zapínání.

Nachystejte suchý zip. Pouzdro zase rozložte, přišijte suchý zip na hlavní látku a na pásek. 

 Pak pouzdro opět složte a prošijte boční strany při kraji. 


A je hotovo. Telefon si při zatahnutí za pásek vysune asi 2,5 - 3cm.

Těším se na vaše reakce a fotečky. Toto je můj první návod, tak nešetřete chválou :-)  a pište, co vám není jasné na email: lensylenka@gmail.com


Jitka Svobodová  ušila krásná pouzdra na mobilní telefony i na tablet. Děkuji za fotku.




13 komentářů:

  1. jé to je perfektní, díky, velmi pěkně popsané i nafocené.

    OdpovědětVymazat
  2. Super postup. Nabudúce ak budem šiť, dám na šírku menej ako 2 cm, zdá sa mi to zbytočne široké, záleží od hrúbky mobilu. Uvítala by som postup na šitie peňaženky :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, děkuji za tip. Napíšu tam poznámku, že záleží na šířce telefonu. Já mám ještě takový starší silnější telefon, tak to bylo akorát.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Marně přemýšlím, přes co poslat slíbenou fotku :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, děkuji za pozitivní komentář. Až díky vám jsem si všimla, že nemám na blogu nikde svůj email :-) Fotky můžete poslat na email: lensylenka@gmail.com Budu se těšit.

    OdpovědětVymazat
  6. No jo, když je někdo šikovný, tak si prostě obal nebo pouzdro ušije. Já jsem na to děsná. Nic se mi nedaří. Takže raději jsem si koupila pouzdro tady

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní pouzdro na mobil. Podle fotek to vypadá jednoduše, ale já bych ho ušít nedokázala. Pár krát jsem si našla něco, co bych chtěla zkusit ušít a pokaždé to dopadlo katastrofálně, tak jsem si obal na svůj iPhone kryt radši koupila. Přesně na něm sedí a měla jsem ho bez nervů :-) .

    OdpovědětVymazat
  8. Super, moc hezké. Já si nedávno koupil originální pouzdro na iPhone 13 MAX, protože si říkám, že když už mám drahý telefon, tak mě ty peníze za kryt nezabijou. Prostě jak říká můj známý automechanik, když chceš opičku, musíš mít i na banány. :) A když si pořídím něco drahého, tak je jasné, že to budu muset živit dražšími věcmi a díly.

    OdpovědětVymazat
  9. Fakt moc pěkná práce. Škoda, že já na takovéto DIY projekty moc nejsem. Myslím si, že v mé režii by konečný výsledek vůbec nevypadal jako obal na telefon. V mém případě je asi mnohem lepší řešení si takový obal koupit. Teď zrovna například nad jedním přemýšlím. Mají ho na https://www.ipouzdro.cz/ a je sice pravda, že patří mezi ty dražší, ale zase na druhou stranu věřím tomu, že telefon dokáže opravdu ochránit.

    OdpovědětVymazat
  10. Podobný styl obalu jsem měl kdysi na svůj Samsung. Je ale pravda, že telefon moc dobře neochránil. Teď mám na svůj iPhone takovou tu knížku a to je o něco lepší. Ještě bych si ale docela rád sehnal nějaký obal na AirPody, protože ta krabička od nich už mi párkrát spadla a bojím se, že když se to stane znovu, tak praskne.

    OdpovědětVymazat
  11. Doba ide dopredu a tak si už dnes nemusíme našťastie objednávať kryt na mobil niekde z Ázie, človek si zájde do kamennej pobočky a má všetko na dosah ruky, to je to čo sa mi jednoducho páči.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře :-)